Kek Lapis Asam Manis Kukus

250 grm butter
1 ½ cawan gula halus
7 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 paket biskut cream crakers Tiger
1 tin cawan susu cair
4 bungkus kecil asam manis haw flakes
perwarna ikut suka – merah dan hijau

Cara-cara
  • Panaskan kukus
  • Blender biskut sampai jadi serbuk tepung
  • Pukul butter dan gula hingga kembang
  • Masukan telur – sebiji demi sebiji sampai abis
  • Masukkan esen vanilla, susu cair – pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit – hingga sebati
  • Bahagikan kepada dua bahagian –warnakan ikut suka
  • Ambil 4 sudu letak dlm loyang – kukus 10minit
  • Lepas 10 minit keluarkan dari kukus letak asam haw flakes , letak 4 sudu perwarna lain dan kukus lagi 10minit.
  • Ulang process , tepung dan asam sehingga abis adunan .
  • Last lapis kukus 20 minit – sejukkan baru keluarkan dari loyang

No comments: