Mee Kari

A simple but very nice Mee Kari courtesy from Fahmi. Sedap...:)

RESIPI MEE KARI SPECIAL CHE KHAM
(utk 10 org makan)

Bahan 1:
  • 2 senduk besar cili merah(siap dikisar)
  • 1 sudu besar bawang putih(siap dikisar)
  • 1 ½ senduk besar bawang merah(siap dikisar)
  • 2 paket kecil serbuk kari ayam BABAS

Bahan 2:
  • 1 ½ kg santan kelapa
  • 1 btg kecil kulit kayu manis
  • Fish ball & Fish cake { digoreng sehingga masak untuk mengelak resapan kuah kari apabila bahan ini dimasukkan ke dalam kuah tersebut
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil dan daging ayam dipotong dadu mengikut kreativiti
  • Garam secukupnya
  • Perasa Ayam Knorr secukupnya
  • Sedikit air asam jawa
  • Mee kuning, bihun (ikut selera)

Cara memasak:

1. Gaul Bahan 1 sehingga sebati
2. Didihkan minyak dan masukkan Bahan 1 ke dalam minyak
3. Setelah naik bau masukkan kulit kayu manis dan iikuti dengan ayam yang telah
didadu
4. Setelah Bahan 1 masak sepenuhnya, masukkan santan kelapa dan kacaukan
sehingga mendidih
5. Masukkan garam, perasa ayam secukup rasa
6. Akhir sekali masukkan fish ball dan fish cake yang telah digoreng ke dalam kuah
kari dan biarkan selama 3 minit
7. Kemudian matikan api dan siap untuk dihidang

No comments: