Kek Gulung Nutella

25g air sejuk ( dari peti ais)
60g tepung jagung
185g gula caster
100g tepung gandum
30g ovelette
1 sudu teh baking powder
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
100g mentega cair
1 botol Nutella

Cara-cara
  • Acuan untuk kek gulung 8X8 atau 10x10in (Alaskan loyang dengan kertas kek.
  • Sapukan sekililingnya dengan mentega dan taburkan sedikit tepung)
  • Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan Nutella.
  • Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu.
  • Masukkan mentega cair dan dipukul lagi sehingga kembang.
  • Bahagi ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut kegemaran anda.
  • Masukkan adunan ini kedalam piping bag berasingan dan picitkan adunan ini keatas loyang. Berjalur2 mengikut susunan warna yang anda minati. Ratakan.
  • Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 160 darjah. Ketuhar hendak lah di panaskan dahulu sekurang2 nya 30minit sebelum digunakan.
  • Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sehingga ia sejuk. Keluarkan dari acuan dan buangkan kertas nya lalu sapukan permukaannya dengan Nutella sehingga rata.
  • Kemudian gulung dengan cermat. Bungkus dengan kertas kek atau plastic wrap. Simpan didalam peti sejuk.
  • Apabila hendak dihidangkan, keluarkan dan dipotong bulat2.

No comments: