60g tepung jagung
185g gula caster
100g tepung gandum
30g ovelette
1 sudu teh baking powder
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
100g mentega cair
1 botol Nutella
Cara-cara
- Acuan untuk kek gulung 8X8 atau 10x10in (Alaskan loyang dengan kertas kek.
- Sapukan sekililingnya dengan mentega dan taburkan sedikit tepung)
- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan Nutella.
- Pukul dengan high speed sehingga menjadi putih dan gebu.
- Masukkan mentega cair dan dipukul lagi sehingga kembang.
- Bahagi ke beberapa bahagian dan warnakan mengikut kegemaran anda.
- Masukkan adunan ini kedalam piping bag berasingan dan picitkan adunan ini keatas loyang. Berjalur2 mengikut susunan warna yang anda minati. Ratakan.
- Bakar dalam ketuhar dengan kepanasan 160 darjah. Ketuhar hendak lah di panaskan dahulu sekurang2 nya 30minit sebelum digunakan.
- Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sehingga ia sejuk. Keluarkan dari acuan dan buangkan kertas nya lalu sapukan permukaannya dengan Nutella sehingga rata.
- Kemudian gulung dengan cermat. Bungkus dengan kertas kek atau plastic wrap. Simpan didalam peti sejuk.
- Apabila hendak dihidangkan, keluarkan dan dipotong bulat2.
No comments:
Post a Comment