Laksam


Breakfast ari ni buat laksam pulak. Kuah terpekat sikit, ikan lebih. Sambal lak kurang pedas dan masam. Resipi dari http://myresipi.com. Untuk 2-3 orang makan.

3cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
4cwn air suam

Bahan kuah
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh

Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan ulam

timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

Cili
cili merah
belacan
garam
limau/cuka


Cara-cara

Laksam
  • Gaulkan semua bahan-bahan.
  • Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
  • Kukus sampai masak.
  • Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
  • Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
  • Ulang sampai habis
Kuah
  • Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
  • Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
  • Masak sehingga agak pekat.
Cili
  • Cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

No comments: