
Breakfast ari ni buat laksam pulak. Kuah terpekat sikit, ikan lebih. Sambal lak kurang pedas dan masam. Resipi dari http://myresipi.com. Untuk 2-3 orang makan.
3cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
4cwn air suam
Bahan kuah
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula
Bahan ulam timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
Cili
cili merah
belacan
garam
limau/cuka
Cara-cara
Laksam
- Gaulkan semua bahan-bahan.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
- Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
- Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
- Ulang sampai habis
- Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
- Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
- Masak sehingga agak pekat.
- Cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment