Ayam Percik Kelantan

One of MDH's favourite. Found this recipe on mesra.net.Looks easy enough for someone like me whose cooking experience is at the beginners stage. :)Must get MIL's yummy Ayam Percik recipe.

1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa)
1 batang serai

Bahan A
1 batang serai
3 ulas bawang putih
1 cm halia

Bahan B
1 cm halia
3 biji cili kering
1 biji bawang merah

Cara-cara
  • Tumbukkan Bahan A dan gaulkan ayam bersama bahan tadi.
  • Perap ia, sementara itu tumbukkan Bahan B.
  • Selepas itu panaskan periuk dan panaskan santan dan masukkan Bahan B ke dalam santan. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar.
  • Jika ayam tadi kelihatan hampir masak renjiskan Bahan B yang telah di masak tadi dengan serai. Selepas kering sedikit renjiskan Bahan B tadi sekali lagi. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik(Bahan B) tadi di lumurkan pada ayam yang telah masak.

No comments: