1 ekor ayam
1 mangkuk kecil santan (sebiji kelapa)
1 batang serai
Bahan A
1 batang serai
3 ulas bawang putih
1 cm halia
Bahan B
1 cm halia
3 biji cili kering
1 biji bawang merah
Cara-cara
- Tumbukkan Bahan A dan gaulkan ayam bersama bahan tadi.
- Perap ia, sementara itu tumbukkan Bahan B.
- Selepas itu panaskan periuk dan panaskan santan dan masukkan Bahan B ke dalam santan. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar.
- Jika ayam tadi kelihatan hampir masak renjiskan Bahan B yang telah di masak tadi dengan serai. Selepas kering sedikit renjiskan Bahan B tadi sekali lagi. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik(Bahan B) tadi di lumurkan pada ayam yang telah masak.
No comments:
Post a Comment