3 bungkus x 250 gram biskut OREO, dihancurkan
1/3 cawan mentega,dicairkan
3 pkg. (8 oz. each) PHILADELPHIA Cream Cheese, lembutkan
3/4 cawan gula castor
1 cawan Sour Cream
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur
Cara-cara
- Panaskan oven kepada 180°C.
- Kisar halus 2 bungkus biskut OREO,untuk base biskut. Selebihnya, pecahkan kasar-kasar,untuk digaulkan bersama adunan cream cheese.
- Untuk membuat base biskut, gaulkan biskut yang telah dikisar bersama mentega yang telah dicairkan. Tekan adunan ini ke dasar loyang springform berukuran 9 inci. Sejukkan sehingga biskut keras sedikit.
- Pukul cream cheese dengan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kental.
- Tambahkan sour cream dan esen vanilla.
- Tambahkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul dengan kelajuan perlahan sehingga sebati.
- Gaulkan pecahan biskut OREO. Tuangkan adunan OREO tersebut ke dalam loyang yang telah disiapkan.
- Bakar selama 55 minit sehingga 1 jam. Untuk menggelakkan bahagian atas cheesecake ini terlalu garing, bolehlah ditutup dengan foil pada 15 to 20 minit terakhir.
- Sejukkan pada suhu bilik sebelum disejukkan di dalam fridge sekurang-kurangnya 4 jam. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment